Kuifleeuwerik
De kuifleeuwerik (Galerida cristata) is een zangvogel die behoort tot de familie van de leeuweriken. Een opvallend kenmerk van deze vogel is de spitse kuif op zijn kop, die hij kan opzetten wanneer hij opgewonden of alert is. Hij heeft een lichtbruine tot zandkleurige verenkleed met donkere streping op de rug en borst, waardoor hij goed gecamoufleerd is in zijn droge, open leefomgeving. De kuifleeuwerik is ongeveer 17 cm groot en heeft een vrij korte staart in vergelijking met andere leeuweriken.
Deze vogel leeft vooral in open, droge gebieden met weinig begroeiing, zoals akkers, braakliggende terreinen, wegbermen en steppen. In tegenstelling tot veel andere leeuweriken mijdt hij graslanden en kiest hij vaker voor kale of stenige grond. Hij bouwt zijn nest op de grond en voedt zich met zaden, insecten en andere kleine ongewervelden. De kuifleeuwerik is meestal een standvogel, wat betekent dat hij het hele jaar door in hetzelfde gebied blijft.
De zang van de kuifleeuwerik is melodieus en gevarieerd, en hij zingt vaak vanaf een verhoging of tijdens een korte vlucht. Zijn zang wordt gebruikt om territorium af te bakenen en een partner aan te trekken. In België kwam de kuifleeuwerik vroeger veel voor in steden en dorpen, maar sinds de tweede helft van de 20e eeuw is de populatie sterk afgenomen, mede door verstedelijking en het verdwijnen van geschikte leefgebieden. Tegenwoordig zijn ze in België zeldzaam, maar in andere delen van Zuid- en Oost-Europa zijn ze nog relatief algemeen.