Rouwkwikstaart
De rouwkwikstaart (Motacilla alba yarrellii) is een vogel uit de familie van de kwikstaarten en piepers. Het is een ondersoort van de witte kwikstaart, herkenbaar aan zijn opvallend zwart-witte verenkleed, ze hadden hem net zo goed Zwarte kwikstaart kunnen noemen. De rouwkwikstaart heeft een zwarte rug, zwarte kop en keel, met witte onderdelen en een lange, voortdurend wippende staart. Dit kenmerkende gedrag – het wippen van de staart – zie je vaak bij het foerageren op de grond, meestal in open gebieden zoals grasvelden, akkers en industrieterreinen.
Deze vogel komt vooral voor in het westen van Europa, met name in Groot-Brittannië en Ierland. In België zie je hem voornamelijk in het winterhalfjaar, wanneer hij als wintergast voorkomt. Dan trekken veel exemplaren uit het noorden en westen van Europa naar mildere gebieden. Rouwkwikstaarten worden vaak gezien in steden en dorpen, waar ze op zoek gaan naar insecten tussen straatstenen, op parkeerplaatsen of bij waterkanten.
De rouwkwikstaart is goed aangepast aan het leven in menselijke omgeving. Hij profiteert van warme plekken zoals fabrieksdaken en stedelijke warmte-eilanden, en bouwt soms zijn nest in gebouwen of onder daken. Ondanks zijn naam is de rouwkwikstaart een levendige en beweeglijke vogel die met zijn energieke gedrag en contrasterende kleuren een opvallende verschijning vormt in het winterse straatbeeld.