Grote bonte specht
Als je een specht ziet is het voor 90% de grote bonte specht, deze zijn gewoon het talrijkst van alle spechten.Het zijn zwart-witte vogels met een rode 'broek'. In de vlucht vallen de grote witte schoudervlekken op. Het mannetje heeft een rode vlek op het achterhoofd. Deze ontbreekt bij het vrouwtje. Jonge spechten hebben een "rood petje" en worden daarom soms aanzien voor een middelste bonte specht.
De grote bonte specht heeft een kenmerkende golvende vlucht. Hun roffel en hun roep is vaak te horen in oudere bossen, parken en tuinen.
De lengte van de grote bonte specht is van snavelpunt tot einde staart ongeveer 25 cm (ongeveer de grootte van een merel).
De Grote bonte specht hakt zijn nest het liefst uit wat zachtere houtsoorten en begint een aantal verschillende gaten te hakken voor hij er een uitkiest om te nestelen.
Nestkastjes hebben bij deze vogels geen nut omdat het maken van een nest een onderdeel is van het baltsgedrag. Het beste wat je voor deze specht kan doen is voldoende voedsel voorzien rondom dode bomen.
Eenmaal een specht zijn nest uitgehakt heeft, komt hij hier meerdere broedseizoenen terug.
Per broedseizoen roffelt de grote bonte specht wel meer dan 10.000 keer zijn snavel tegen een tak of boomstam om zijn territorium kenbaar te maken.
Nog een leuk weetje:
De grote bonte specht heeft een soort sponzig weefsel tussen zijn bovenkaak en schedel. Dit functioneert als een schokdemper. Om zijn oogbal te beschermen, wordt het derde ooglid (het knipvlies) gesloten, net voordat de snavel de boom raakt.
#nikond850 #sigma500mm #kalmthout