welcome to this bird site, where all pictures are supplemented with facts 
just by getting outside, you let nature in

Zwarte Zeekoet

 

Anders dan de andere Europese alkachtigen is de zwarte zeekoet in prachtkleed geheel zwart, met uitzondering van een witte vlek op de bovenvleugel. Daarnaast heeft de zwarte zeekoet geen steile kliffen nodig om op te broeden, een rotsige kust is al voldoende. In België en Nederland zal je zwarte zeekoeten niet snel tegenkomen, ondanks dat ze vlakbij - in Denemarken - broeden. ’s Winters blijven zwarte zeekoeten vaak in de buurt van hun broedgebied en komen ook dan zelden onze kant op. Maar op 19 juni 2025 werd er een melding gemaakt dat er eentje gespot was. Sterker nog.... in vogelvlucht minder dan 30km van mijn woning.
Deze kans krijg je niet vaak, dus moest ik er meteen naar toe.
Het was zeer actief, continue foeragerend, zonnend, en beweeglijk. Aan de pennen te zien is deze net in de rui geweest. dit gebeurd voornamelijk na het broedseizoen en wanneer hun jongen nog niet kunnen vliegen of net zijn uitgevlogen.
Ruien is een natuurlijk proces waarbij vogels hun oude veren vervangen door nieuwe, waardoor ze hun verenkleed kunnen vernieuwen voor isolatie en vliegvermogen.
Net als eenden verliezen ze in 1 keer al hun vleugelpennen, waardoor ze dus ook erg kwetsbaar zijn omdat ze niet kunnen wegvliegen.  De zeekoet eet voornamelijk kleine vissoorten zoals haring, sprot en zandspiering. Hij jaagt onder water en gebruikt zijn krachtige vleugels om zich voort te stuwen. Af en toe voedt hij zich ook met kreeftachtigen of andere zeedieren.
Eenmaal zijn pennen weer terug in orde zijn, zal de Zwarte Zeekoet weer verder vertrekken.