De grijze wouw is een roofvogel. De naam suggereert verwantschap met de andere wouwen zoals de zwarte wouw en rode wouw, maar deze wouw vormt samen met de Australische grijze wouw, Amerikaanse grijze wouw en de Letterwouw een aparte groep binnen de familie van de havikachtigen. De soort komt in Afrika en tropisch Azië voor, maar breidt zich uit over Zuid-Europa, Vooral Portugal en Spanje. Deze vogel breidt zich momenteel al uit tot in Zuid Frankrijk. Hij houdt van savanne- steppe achtige biotopen. Open jachtterrein met verspreide uitkijk plaatsen behoren tot zijn lievelingsbiotoop!
In tegenstelling tot de meeste roofvogels is het een echte standvogel en doet dus niet mee aan de jaarlijkse vogeltrek. Toch zijn er elk jaar in de herfst en winter een zeer beperkt aantal dwaalgasten te zien in Duitsland, Denemarken, Nederland en België, die in het voorjaar instinctief terugkeren naar hun broedgebied. Aangezien het om enkelingen gaat is het voor de vogelliefhebbers een feest om deze prachtige roofvogel eens van dichterbij te gaan bekijken en zijn jachttechnieken te observeren.
Het menu bestaat vooral uit kleine knaagdieren zoals muizen, reptielen zoals hagedissen en kikkers. Ook zangvogels , vooral grondbroeders zoal leeuwerik en piepers worden als prooi verorbert. Kleine prooien eten ze vaak als vliegend, grotere prooien al zittend in een boom. Grotere insecten in beperkte mate.
Hun jachttechniek bestaat uit langzame zoekvluchten op een hoogte van 10 tot 20 meter, tussendoor redelijk frequent biddend als een torenvalk.
De toename ten noorden van de Pyreneeën verklaart waarom Grijze Wouwen steeds vaker als dwaalgast in Midden-Europa worden vastgesteld. Sinds het jaar 2000 wordt de Grijze Wouw steeds vaker ook in België waargenomen, in 2024 zijn er er al tientallen waarnemingen goedgekeurd op waarnemingen.be, waarvan de meeste waarnemingen van Antwerpen en Limburg afkomstig zijn . Zelfs eentje gefotografeerd in de duinen tussen Zeebrugge en Blankenberge, toch zet ik deze nog niet in de Belgische lijst, enkel na een waarneming van een succesvol broedend koppel.