Ook de staartmezen zijn begonnen hun nest in orde te maken, dit koppeltje (witkoppige & gewone staartmees) maakt een koepelvormig kunstwerk (inclusief zij-ingang) waar duizenden schilfertjes korstmos in verwerkt zijn. Ook spinrag en berkenbast dienen als bouwmateriaal. De binnenkant van het nest is bekleed met wol, mos en veertjes. Om zo'n nest te bouwen zijn ze 2 tot 3 weken bezig (zie laatste foto).
Staartmezen zijn zeer sociale dieren. Buiten het broedseizoen leven vogels in kleine groepen van ongeveer 20 exemplaren. Dwarrelend door twijgen en bomen roepen ze voortdurend naar elkaar. Blijft een lid van de groep ergens hangen, dan wordt er gewacht tot de achterblijver weer bij is. Bij het ringen is het opgevallen dat als één lid van de groep gevangen wordt, de rest van de groep wacht tot hij weer losgelaten wordt. Is de natuur niet prachtig.....
De staartmees is voor soortgenoten net zo lief als hij eruitziet. Het kleine pluizenbolletje met de lange staart beweegt zich in groepjes. Tijdens het zoeken naar eten, houden ze voortdurend contact. Staartmezen helpen elkaar bovendien bij het grootbrengen van de jongen.
Vaak zie je de kleine vogeltjes ondersteboven aan takjes hangen. Grote kans dat ze dan een rupsje of klein insect in het vizier hebben. En ze zijn dol op spinnen. In het najaar en de winter pikken ze hun puntige snavels ook in zaden van takken en in rottend fruit of bessen.
Mos is essentieel nestmateriaal voor de staartmees: zonder mos, geen staartmezennest, deze staartmezen waren dan ook continue bezig om het korstmos van de bomen te "plukken", ze maken een koepelvormig nest dat bestaat uit mos, korstmos, spinrag en berkenbast. In één nest kunnen tot 4.000 schilfertjes korstmos worden verwerkt. De binnenkant wordt bekleed met wol, mos en veertjes. Hier is het koppeltje twee tot drie weken mee bezig.
#nikond500 #tamron150600g2 #sashul